Sindikati prosvjedovali protiv državnog proračuna

Posted: 4 prosinca, 2012 in Uncategorized

Stotinjak članova Matice hrvatskih sindikata danas je na Markovu trgu prosvjedovalo protiv donošenja proračuna za 2013. godinu kojim su znatno smanjena sredstva za znanost, obrazovanje i zdravstvo.

Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, napao je ministra znanosti, obrazovanja i športa Željka Jovanovića, jer je u godinu dana svog mandata smanjio plaće učiteljima i nastavnicima. „Želio se dodvoriti Liniću, pa je tražio još veće rezove nego što je Linić tražio,“ naglasio je Mihalinec. Zbog toga je najavio da će sindikati organizirati referendum o Jovanovićevoj smjeni. „Pitat ćemo preko 65 000 zaposlenika u znanosti i obrazovanju je li on stvarno najbolji ministar znanosti, obrazovanja i športa.“ Novim proračunom izdvajanja za znanost i obrazovanje smanjena su za čak 967 milijuna kuna. „Upravo zbog toga on ne zaslužuje biti naš ministar. Ne zaslužuje da ga zovemo ministrom. On je Željko Jovanović. Željko odlazi!“ poručio je Mihalinec.

Prosvjed sindikata na Markovu trgu

Predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak istaknula je da oni nisu krivi za krizu u zemlji niti su zaslužili da im se primanja smanjuju. Svaki građanin ove zemlje zaslužio je dostojan život. Smanjenjem proračuna za zdravstvo i znanost Hrvatskoj prijeti egzodus mladih znanstvenika, liječnika i medicinskih sestara. „Hoćemo li biti zemlja znanja i zdravlja ili zemlja neznanja i bolesnika?“, zapitala se Prašnjak, te poručila Vladi „Narod treba voditi, a ne rezati!“

„Zemlja koja ne ulaže u znanje i obrazovanje, zemlja koja ne ulaže u svoje ljude je zemlja koja ide prema ponoru“, rekao je Zvonimir Laktašić, predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja. „Ovaj proračun nije proračun za narod. Ovaj proračun je za njih i kapital. Oni koji nisu sposobni da vole i vode svoj narod, moraju otići!“ naglasio je Laktašić.

Prosvjed na Markovu trgu

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić ocijenio je prijedlog novog proračuna kriminalnim, jer je u njega ugrađeno otimanje prava javnih djelatnika. „Ovo je proračun otimanja, proračun pljačke“, istaknuo je Ribić, dodavši kako će ovaj proračun dodatno osiromašiti i „ubiti u pojam“ prosvjetu i zdravstvo. „Takav proračun je protiv interesa radnih ljudi i protiv sindikata. On je za financijski i korporacijski kapital, za one koji su im financirali predizbornu kampanju“, rekao je Ribić. Naglasio je kako su se već odrekli 7 milijardi kuna i kako štednja nije donijela rezultate. „Odricanja nisu dovela izlasku iz krize!“, ponovio je Ribić, nazvavši zastupnike koji su digli ruku za proračun „klaunovima i papetima“ koji samo izvršavaju naredbe „velikog šefa“ premijera Zorana Milanovića. „Oni su digli ruke protiv budućnosti ove zemlje“, zaključio je Ribić.

Prosvjed protiv proračuna nastavak je borbe sindikata protiv loše ekonomske politike Vlade. U prošlotjednom štrajku, nezadovoljstvo Vladinim mjerama štednje iskazalo je 70 000 zaposlenih u znanosti, obrazovanju i zdravstvu. Nakon prosvjeda, čelnici sindikata zaputili su se na nove pregovore s Vladom o Temeljnom kolektivnom ugovoru, koji je Vlada otkazala u rujnu ove godine. Matica sindikata najavila je nove pritiske ukoliko ne postignu dogovor i Vlada ne prihvati njihove zahtjeve.

Komentari
  1. dariarendulic kaže:

    Ilda, imaš zaista sjajan blog!Odlične fotke i video materijali. Stvarno se vidi da si se potrudila. Sjajan odabir tema, o kojima svi sigurno razmišljamo.

  2. Ilda kaže:

    Hvala 🙂 Ovo su teme koje me zaista zanimaju i nadam se da ću se takvim i sličnim temama jednog dana i baviti. Osim ako ne budem imala sreće, pa me stave na žutilo ili sport 😦

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s