Štrajk upozorenja

Posted: 29 studenoga, 2012 in Uncategorized

Matica hrvatskih sindikata i Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod organizirali su danas jednodnevni štrajk upozorenja u svim osnovnim i srednjim školama te znanstvenim i zdravstvenim institucijama, osim u hitnim službama. Odaziv na štrajk bio je vrlo visok – čak 70 000 djelatnika javnih službi.

bedz

„U srednjim školama odaziv članova je gotovo stopostotan, s time da i mnogo članova nesindikata sudjeluje u štrajku“, rekao je na današnjoj tiskovnoj konferenciji predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinac. Štrajkalo se i u osnovnim i u srednjim školama. Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod koji okuplja najveći broj zaposlenih u školstvu, zadovoljan je visokim odazivom svojih članova od čak 90 posto. Istaknuo je da oni dobro poznaju svoje članstvo te je ovakav odaziv bio očekivan.

U sustavu znanosti i visokog obrazovanja štrajkalo je oko 18 tisuća zaposlenika. Jedina ustanova u sustavu znanosti na kojoj štrajk nije proveden je Pravni fakultet u Zagrebu. Na pojedinim fakultetima i ustanovama dekani i ravnatelji vršili su pritisak na zaposlenike u štrajku, unatoč pismu rektora Zagrebačkog sveučilišta da je naputak Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa o popisivanju štrajkaša nezakonit. „Jedan je čak izjavio da zbog Bolonjskog procesa se ne može štrajkati“, rekao je Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Osim prosvjetara, štrajkali su i zdravstveni djelatnici. Dobar dio članova Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara izrazio je svoje nezadovoljstvo stanjem u zdravstvu i ignoriranjem njihovih problema, izvijestila je predsjednica sindikata Anica Prašnjak.  Međutim, zbog prirode njihova posla, osoblje nije bilo u potpunosti u štrajku i obavljali su one poslove koji nisu odgodivi. Požalila se i na pritiske i prijetnje kojima su medicinske sestre bile izložene tijekom štrajka. „Naputci od ministarstva su takvi da se popisuje osobe koje su u štrajku i da im se, sukladno onoliko sati koliko su proveli u štrajku, oduzme na plaći i na dodacima na plaću. Prijete nam se radnim knjižicama. Sestre su ovim činom od ministarstva i uprava zastrašene i zastrašivane“, istaknula je vidno razočarana Prašnjak.

Povod štrajka je Vladino otkazivanje Temeljnog kolektivnog ugovora, daljnje smanjivanje plaća i ukidanje materijalnih prava u javnim službama. Naime, zbog rupe u proračunu, Vlada je najavila svim javnim djelatnicima ukidanje dodataka na staž od 4, 8 i 10 %. Time rezovi nisu završeni. U znanosti je najavljeno ukidanje dodatka za magisterij (8%) i doktorat (15 %). U obrazovanju su prosvjetni dodaci od 3, 5, 7, i 9 % za zaposlenike osnovnih i srednjih škola već ukinuti u srpnju ove godine.

U zdravstvu Vlada namjerava ukinuti dodatke za posebne uvjete rada. S druge strane, Vlada i dalje ne namjerava isplaćivati prekovremene sate koje medicinske sestre i tehničari moraju odrađivati zbog nedostatka osoblja u zdravstvenom sustavu. Prema riječima Anice Prašnjak, u sustavu nedostaje čak 12 000 medicinskih sestara. Unatoč tome, na snazi je i dalje zabrana zapošljavanja novih medicinskih sestara, kojih trenutno na burzi ima skoro 3000.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Potporu štrajkašima i njihovim zahtjevima pružili su brojni sindikati, kako iz javnog i državnog, tako i realnog sektora. Željko Stipić posebno je istaknuo potporu sindikata bankarskih i financijskih djelatnika, te mnogih nevladinih udruga kao što su Franak i braniteljske udruge. „To je nama jako bitno. Itekako nam je važna potpora, da mi iz javnih i državnih službi podupiremo sindikate iz realnog sektora i obrnuto, da oni iz realnog sektora podupiru nas. Bez zajedništva, svi mi smo zapravo nemoćni“, poručio je Stipić.

Pismo potpore stiglo je i od Udruge radničkih sindikata te jednog od najvećih hrvatskih sindikata – Saveza Samostalnih Sindikata Hrvatske, gdje među ostalim poručuju: „Borite se za pravo na dostojanstveni rad – za kvalitetna radna mjesta i pravednu plaću za obavljeni rad, za prava koja se jamče i štite kolektivnim ugovorima, a koji je vama otkazan. Kada se tako jednostrano otkaže kolektivni ugovor, nema ni socijalnog mira.

Planirano smanjenje izdvajanja za obrazovanje i znanost te sredstava za plaće u zdravstvu dovest će do daljnjeg srozavanja kvalitete tih javnih usluga, te će, posljedično, kvalitetna zdravstvena usluga i obrazovanje postati privilegij bogatih. Takve pogrešne i neučinkovite Vladine mjere štednje stvorit će još veće nejednakosti među građanima. I SSSH se protivi komercijalizaciji javnih usluga! Kvalitetne i dostupne javne službe trebaju biti opći društveni interes!“

„To je najveći trijumf i naša najveća pobjeda! I najveći poraz svih onih snaga u zemlji koje su htjele razdvojiti svijet rada, divide et impera, i posvađati ga na kastu onih privilegiranih, navodno, u javnom sektoru i na kastu radnika u privatnom sektoru“, istaknuo je Ribić, komentiravši potporu. „Ali nisu uspjeli, jer sindikati gospodarstva i radnici predobro znaju da postoji samo jedan sukob u društvu – sukob između rada i kapitala. Ne postoji sukob između rada i rada. I to je najsnažnija poruka ovoga štrajka! I to je nešto što najviše treba zabrinuti vlast, koja jedino što radi, zadovoljava očekivanja onih koji su im financirali predizbornu kampanju. A to nije svijet rada, to je svijet kapitala!“ zaključio je Ribić.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s