Gdje je nestao novac za podstanarske subvencije?

Posted: 20 studenoga, 2012 in Uncategorized

Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu studentima podstanarima, koji su potpisali ugovore o ostvarivanju prava na potporu za smještaj za ak.god. 2011/12, nije još uvijek u potpunosti isplatio subvenciju. U ugovoru stoji da se potpora isplaćuje od 1.listopada 2011. do 15. srpnja  2012. godine u mjesečnom iznosu od 147 kn. Ukupan godišnji iznos subvencije iznosi 1396 kn. Potpora je namijenjena svim redovnim studentima koji nisu ostvarili pravo na smještaj u studentskom domu.  Novce za subvenciju osigurava Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, a isplaćuje SC s kojim studenti svake godine potpisuju ugovor.

Iako je nova akademska godina odavno počela, SC duguje 661 kn subvencije za proteklu akademsku godinu, što je skoro polovica godišnjeg iznosa. Unatoč dugovima, SC već je raspisao i jučer zaključio natječaj za ovu akademsku godinu.

DSC02963

Iako su kriteriji za dobivanje subvencije unaprijed određeni, moji su sugovornici željeli, zbog straha od mogućih sankcija, ostati anonimni.

„Problem podstanarskih subvencija vuče se već godinama. Već sam navikla na ovoliko čekanja i sama sam si posložila da ne ovisim o tim novcima, nego kad dođu, dobro dođu, ali vjerujem da ima ljudi kojima nije tako. Ono što me u ovoj priči najviše razljutilo je to da nitko ne reagira dok SC zarađuje na našim novcima“, izjavila je studentica 5. godine Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta.

„Novi natječaj je objavljen, a duguju nam gotovo polovicu iz prošle godine. Proteklih godina smo najviše kontaktirali medije, jer nam Sveučilište i Ministarstvo nisu htjeli pomoći.  Ali ni pritisak medija nije pomogao, svake godine kasne s isplatom sve više”, razočarana je studentica 4. godine Građevinskog fakulteta.

„Pitanje subvencije za podstanarstvo uopće nije u ingerenciji Rektorata, a pogotovo ne u mojoj kao prorektorice za studije i studente koja se bavim akademskim pitanjima studiranja, a ne materijalnim pravima koji izlaze iz statusa studenta. Mi niti određujemo razinu prava, niti raspolažemo sredstvima za isplatu. Mislim da je prava adresa za ovo pitanje Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta“, istaknula je prorektorica prof.dr.sc. Blaženka Divjak, na upit o neisplati subvencija.

„Napominjemo da je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta izvršilo u potpunosti sve svoje obveze prema Studentskom centru Zagreb i doznačilo potrebna financijska sredstva za navedenu namjenu. Sredstva nakon što ih zaprimi od MZOS-a prosljeđuje isključivo Studentski centar Zagreb na pojedinačne žiro račune studenata koji su ostvarili pravo na subvenciju, a temeljem sudjelovanja na javnom natječaju centra. Ministarstvo nije upoznato s razlozima zbog kojih Studentski centar Zagreb nije izvršio daljnju doznaku na žiro račune studenata“, kazala je zamjenica ministra Ružica Beljo Lučić. Također je napomenula da je vlasnik i osnivač SC-a Sveučilište u Zagrebu i da se njima treba obratiti zbog neisplate subvencija koje je ministarstvo uredno uplatilo SC-u.

„Ista priča svake godine godine. Loptice se prebacuju s jedne na drugu stranu. Ministarstvo tvrdi da je sve uplatilo SC-u, SC tvrdi da čeka uplatu Ministarstva. Išla sam u petak predati papire za novu subvenciju pa sam pitala kada će biti isplata zaostataka i u poslovnici za smještaj su rekli da bi trebala biti do kraja godine, ali nema garancije“, izjavila je studentica 3. godine Pravnog fakulteta.

DSC02966

Studentima svaka kuna mnogo znači, a subvencija im uvelike olakšava ionako preskupo studiranje. Međutim, studenti podstanari u mnogo su težoj situaciji od kolega koji su smješteni u studentskim domovima, jer stanarina i režije neprestano rastu. Neisplata subvencije udar je na ionako tanak studentski budžet.  „Računala sam na tih 147 kn svaki mjesec, pa sam se dogovorila s roditeljima da umanje mjesečni džeparac za taj iznos, kada ću ionako dobivati od SC-a. No kako to ne dobivamo redovno, svaki mjesec moram tražiti od roditelja dodatnu uplatu. Naravno da to otežava situaciju za obje strane.“

Student 4. godine RGN-a ljut je što MZOŠ ne poduzima ništa da riješi ovu situaciju. „Oni kažu da su sve novce isplatili odavno, a SC se radi blesav i govore da nisu dobili. I tako je već ne znam koju godinu za redom. Moram trošiti novce koje jedva zarade moji roditelji da si platim stanarinu i režije, a ono što moram dobiti kasni po 6 mjeseci“.

Ravnatelj Studentskog centra u Zagrebu Niko Vidović nije se želio javiti niti odgovoriti na pitanja zašto SC studentima nije uplatio novac koji im pripada.

Upit je proslijeđen i prorektorici za poslovanje prof.dr.sc. Vesni Vašiček, predsjednici Upravnog vijeća SC-a koji nadzire rad i financije SC-a, ali do objave ovog posta, odgovor nije stigao.

Komentari
  1. Tamara kaže:

    Nedostatak bilo kakve odgovornosti, bilo pravne, bilo političke, dobro je poznat problem SC-a. Stoga me i ne čudi da ti nitko ne odgovara na upite o novcu za subvencije, nije da će itko zbog toga snositi posljedice. Gotovo mi zvuči idealistički očekivati da će ti SC obrazložiti gdje se nestala sredstva koja su imala točno određenu svrhu.
    Imam dojam da mnogi od tog novca žive, a nisu studenti.

  2. Ilda kaže:

    Istina, nažalost. Toliko je muljanja s tim novcima, a nitko nikome ne odgovara. Ali me čudi da MZOŠ isplaćuje novce, bez da ih je briga gdje ti novci završe. Njima je samo bitno da su oni izvršili svoju obvezu, a novci mogu, što se njih tiče, komotno završiti na bilo čijem računu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s